Let op doorschuifregeling BPM bij wijziging in rechtsvorm

Als je ondernemer bent voor de btw, krijg je voor de bestelauto die je minimaal 10% zakelijk gebruikt een vrijstelling van de BPM. De vrijstelling vraagt echter aandacht zodra je iets wijzigt aan je rechtsvorm.

Ruil je je bestelauto binnen 5 jaar in of verkoop je deze, dan vervalt de vrijstelling. In principe moet je dan de resterende BPM alsnog aan de belastingdienst voldoen. Maar als de nieuwe eigenaar ook een ondernemer is, kan de vrijstelling met de zogenaamde doorschuifregeling overgaan op de nieuwe eigenaar. De koper neemt dan voor de BPM op deze auto de plaats in van de verkoper en moet binnen het nog resterende deel van de termijn van 5 jaar blijven voldoen aan de voorwaarden voor de vrijstelling: namelijk dat hij een btw-ondernemer is en de bestelauto voor minimaal 10% zakelijk gebruikt binnen zijn onderneming.

Om de doorschuifregeling te kunnen toepassen moet in de administratie van de verkopende ondernemer een verklaring van beide partijen zijn opgenomen waarin zij verklaren dat de koper voor de BPM op de betreffende bestelauto in de plaats is getreden van de verkoper. Je kunt hiervoor het formulier gebruiken dat je kunt downloaden van de website belastingdienst.nl.

Verkoop je je auto niet, maar wijzigt de rechtsvorm van je onderneming, ook dan is zo’n doorschuifverklaring nodig. Bijvoorbeeld als je als eenmanszaak met een compagnon een vennootschap onder firma aangaat en je bestelauto inbrengt. Maar ook als je je eenmanszaak of vof-aandeel inbrengt in een B.V. of als je je B.V. omzet in een eenmanszaak. Hoewel je feitelijk je onderneming voortzet, zorgt de wijziging van de tenaamstelling van het kenteken ervoor dat je voor de BPM te maken krijgt met deze regeling. Wijziging van de tenaamstelling op de dag van de wijziging van je rechtsvorm, samen met een ondertekende doorschuifverklaring, kan dan veel discussies voorkomen.