Een bestelauto is niet altijd een bestelauto

Voor de belastingheffing is het van belang om te weten in welke auto je rijdt. Wist je dat er een verschil kan zitten tussen de beoordeling door het RDW en de beoordeling door de Belastingdienst? Je mag ervan uit gaan dat jouw dealer goed op de hoogte is van alle regels, maar ben jij dat zelf ook?

De belastingregels wisselen vaak. Het is verstandig om deze wijzigingen goed in de gaten te houden. Ook van de bestaande regels moet je goed op de hoogte zijn. Je voorkomt hierdoor dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Hierbij een paar praktische aanwijzingen:

RDW zegt niets over de belasting

Staat je auto bij de RDW ingeschreven als bestelauto, dan wil dat helaas nog niet zeggen dat het ook voor de belastingen een bestelauto is. Toegegeven: meestal is dit wel het geval, maar het hoeft dus niet. De auto zou ook een vrachtwagen of een personenauto kunnen zijn, om maar wat te noemen.

Wijziging door ombouw?

Laat je je auto ombouwen tot bestelauto? Check dan altijd goed of de ombouw ook aan de belastingregels voldoet. Er is bijvoorbeeld weleens een rechtszaak geweest waarin bleek dat de ruimte van de laadvloer net 1 centimeter te kort was om aan de eisen van de Belastingdienst te voldoen. Die ene centimeter kan je dus allerlei belastingvoordelen kosten zoals de grijskentekenregeling.

Auto per ongeluk omgebouwd?

Het komt ook wel eens voor dat je je bestelauto per ongeluk hebt omgebouwd tot personenauto. Een berucht voorbeeld is het verwijderen of verplaatsen van de tussenwand, ook al is het – bij wijze van spreken – maar voor een uurtje. Word je aangehouden in een bestelauto zonder tussenwand, dan kun je mogelijk een forse belastingaanslag verwachten.

Tip: kijk in de belastingwet

Wil je zeker weten dat je bestelauto ook voor de belastingwet een bestelauto is? Kijk dan eens in de wet. Het is niet de meest makkelijke kost, maar in artikel 3 van de Wet BPM vind je de regels waar de Belastingdienst mee werkt. Regels voor bijzondere gevallen vind je terug in het Kaderbesluit BPM en het Kaderbesluit MRB. Deze laatste twee bevatten geen wettelijke regels, maar hierin kun je wel zien hoe de Belastingdienst er over denkt. Doe er je voordeel mee!