Zero emissie zones nemen toe

Je kent ze vast wel, de milieu-zones in de diverse binnensteden. Het worden er almaar meer. In een recent rapport heeft Natuur & Milieu laten weten dat zij het liefst nog meer en grotere zones in willen voeren, ook voor het beroepsgoederenvervoer. Dit rapport geeft ook een overzicht van de gemeentelijke plannen op dit terrein. Wat betekent dat voor jou?

Het vorige week verschenen rapport van Natuur & Milieu geeft, naast de wens om meer milieu-zones, een overzicht van wat ons de komende jaren op dit gebied te wachten staat. Het rapport is een samenvatting van de evaluaties die zij bij diverse Nederlandse gemeentes hebben uitgevoerd. Maar let op: dit gaat over de toekomstplannen. Een gemeente moet zo’n milieuzone namelijk een paar jaar van tevoren aankondigen.

Uitkomst

Maar liefst 27 grote gemeentes geven aan dat zij over een jaar of vijf een milieuzone willen invoeren of uitbreiden. Deze gaat dan in ieder geval specifiek gelden voor het beroepsgoederenvervoer. Per saldo zal dit gevolgen hebben voor de bevoorrading van de binnensteden. Vracht- en bestelauto’s die niet aan de norm voldoen mogen vanaf dat moment in die gemeentes niet meer laden en lossen binnen de grenzen van zo’n milieuzone.

Welke vrachtwagens en bestelauto’s

Wanneer de plannen ongewijzigd worden ingevoerd, betekent dit dat je in zo’n zone alleen mag rijden met een vrachtwagen of bestelauto die aan de eisen voldoet. Het gaat tegen die tijd niet meer over allerlei Euronormen of leeftijden, maar specifiek over de uitstoot. Zoals de titel van dit nieuwsbericht al doet vermoeden, gaat in deze zones een zero emissienorm gelden, oftewel: nul CO2-uitstoot. Je mag er dan alleen nog maar rijden met een vrachtwagen of bestelauto die volledig elektrisch is of rijdt op waterstof c.q. zonne-energie.

Tip

Ben je binnenkort toe aan de vervanging van jouw huidige vrachtwagen- of bestelauto? Kijk dan even na of zo’n zone ook in de door jou bezochte gemeentes gaat gelden. Zo ja, dan is het verstandig om je alvast te laten voorlichten over de diverse toekomstige mogelijkheden van jouw favoriete automerk. Je hebt per slot van rekening nog een jaar of vijf de tijd. Vergeet daarbij niet om te kijken of er bij aanschaf van een milieuvriendelijk exemplaar fiscale en andere subsidies mogelijk zijn. De lokale subsidies kun je vinden op de website van jouw eigen woon- of werkgemeente. De fiscale subsidiemogelijkheden zijn te vinden op www.rvo.nl. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Milieu-investeringsaftrek. Deze is voor een elektrische bestelauto dit jaar bijvoorbeeld al 36% over maximaal € 75.000. Een andere regeling die je op deze website kunt vinden is de SEBA regeling (Subsidie Emissieloze Bedrijfsauto’s) die kan oplopen tot € 5.000. Vergeet tot slot de ‘normale’ investeringsaftrek (de KIA) niet. Deze bedraagt maximaal 28% van het aanschafbedrag, maar geldt overigens ook bij aanschaf van een minder milieuvriendelijk exemplaar.