Fiscaal voordeel elektrische auto’s

Het rijden in een elektrische auto wordt steeds populairder. Dit komt zowel door de lagere bijtelling van 16 % op volledig elektrische auto’s (tot een fiscale waarde van € 35.000,-) als door het bredere aanbod en de steeds grotere actieradius van deze auto’s. Bovendien beschikken wij over een beperkt aanbod auto’s van 2021 met slechts 12% bijtelling (tot een fiscale waarde van € 40.000,-). Vraag ons naar de beschikbaarheid.

Occasion Lease elektrische auto

In sommige gevallen kan het een verstandige keuze zijn om een elektrische auto als occasion te leasen. Op nieuwe elektrische auto’s zitten vaak lange levertijden als de auto niet voorradig is en een elektrische occasion is daarentegen altijd snel beschikbaar. Zo hoef je niet te lang op je auto te wachten!

Daarnaast profiteer je als berijder met elektrische auto’s met een geregistreerd kenteken uit voorgaande jaren ook omdat de bijtelling lager ligt. De overheid is het bijtellingsvoordeel ieder jaar aan het verlagen waardoor je op een elektrische auto meer bijtelling moet gaan betalen. Vanaf het moment dat een kenteken is geregistreerd geldt het bijtellingspercentage van dat moment voor 60 maanden.

Het nadeel van het zakelijk leasen van een elektrische occasion is echter dat door het bijtellingsvoordeel bij geregistreerde uitvoeringen uit een eerder jaar veel vraag is. Hierdoor is de aanschafprijs van een occasion met een lage bijtelling vaak een stuk hoger waardoor ook het leasetarief hoger ligt.

Waarom elektrisch leasen?

Naast het bijtellingsvoordelen zijn er verschillende andere voordelen om voor een elektrische auto te kiezen t.o.v. een brandstof auto:

  • Lage brandstof (laad) kosten
  • Comfortabel rijden in een stille auto
  • Altijd met een automaat
  • Milieu vriendelijker rijden
  • Alvast rijden met de auto van de toekomst

Elektrische auto laden

Met een elektrische auto kun je niet tanken, maar de auto zal je moeten opladen. Dit wordt vaak nog als nadeel gezien omdat het laden langer duurt dan het tanken van brandstof. De Nederlandse infrastructuur wordt op het gebied van laadmogelijkheden steeds verder verbeterd en zo zijn er in het straatbeeld steeds meer laadplekken zichtbaar. Mocht er bij jouw thuis geen publieke laadstation aanwezig zijn, dan is het ook mogelijk om dit bij je gemeente aan te vragen.

Om geen tijd te verliezen met het zoeken naar een openbaar oplaadpunt of met laden onderweg kiezen veel mensen voor een laadpaal thuis. Hierdoor ben je altijd verzekerd van een ‘vrij’ oplaadpunt. Forward Lease vertelt je graag alles over oplaadpunten en de mogelijkheden die het elektrisch rijden nog comfortabeler maakt. Meer informatie hierover vind je hier.

Privé rijden en bijtelling zakelijke leaseauto

Wanneer je met je zakelijke leaseauto meer dan 500 km per jaar aan privé kilometers rijdt dan betaal je bijtelling. De hoogte van de bijtelling verschilt per persoon. Dit hangt onder andere af van de fiscale waarde van de auto en van je fiscaal inkomen per jaar.

Via deze link kan je de bijtelling berekenen.

Zakelijk lease voor zzp

Ook voor zzp’ers is elke vorm van leasen mogelijk. De meest gekozen vorm door zzp’ers is operational lease. Het vaste bedrag dat je per maand betaald is btw aftrekbaar. Verder zit vrijwel alles bij dit bedrag in. Denk aan verzekering, belasting, onderhoud en reparatie. Forward Lease blijft eigenaar van de auto, dus de auto komt niet op de balans te staan.

Klik op de link voor meer informatie over alle leaseopties voor zzp’ers.

Wie mag er in mijn leaseauto rijden?

Vanuit Forward Lease zijn hier geen regels aan verbonden. Iedereen met een geldig rijbewijs mag in de auto rijden. Wel blijft de contractant altijd verantwoordelijk voor boetes of schades.

Dit betekent niet dat zomaar iedereen in de auto mag rijden want het kan zijn dat er bij jouw werkgever wel bepaalde regels gelden. Overleg daarom altijd met de werkgever wat binnen jouw bedrijf hiervoor de geldende regels zijn.

Onderhoud

Wij krijgen regelmatig de vraag waar de leaseauto naartoe moet voor een onderhoudsbeurt. Hiervoor mag je gewoon een afspraak maken bij de eigen dealer.

Bij Zeeuw & Zeeuw mag je ook bij alle vestigingen een afspraak maken. Dit kun je gemakkelijk doen via de online werkplaatsplanning.

Leaseauto overnemen na leaseperiode

Het overnemen van een leaseauto na het aflopen van het leasecontract is zeker mogelijk. Forward Lease zal de markwaarde van de auto bepalen en voor dat bedrag kan de auto worden overgenomen. De marktwaarde kan tot drie maanden van tevoren worden afgegeven. Ben je benieuwd naar de overnameprijs? Neem dan gerust contact met ons op.

Wegenbelasting bij zakelijk leasen

Wanneer je kiest voor zakelijk leasen betaal je geen wegenbelasting. De wegenbelasting wordt betaald door de leasemaatschappij of door de werkgever.

Voor- en nadelen zakelijk leasen

Er is vaak geen goed of fout. De één vindt het fijn om een auto te leasen en de ander moet er niet aan denken. Daarom hebben wij hieronder een aantal voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van zakelijk leasen

– Vaste maandelijkse lasten (overzichtelijk)
– Altijd garantie
– Je rijdt altijd in een nieuwe auto.
– Na de looptijd kom je makkelijk van de auto af.
– Geen gezeur met onderhoud

Nadelen van zakelijk leasen

– Je betaalt fiscale bijtelling als je boven de 500 km privé rijdt.
– Je zit vast aan een contract voor bepaalde tijd.
– Je bent geen eigenaar van de auto

088 - 055 39 50

BEZOEKADRES

‘s-Gravelandseweg 398a
3125 BK Schiedam

Meer weten over zakelijk leasen?
Praktische informatie