Een auto leasen als zzp'er

Eerlijk advies?

Cas Westerwoudt staat voor je klaar

Cas Westerwoudt
Neem contact op met Cas

of bel: 088 - 055 39 50

Operational leasen voor zzp’ers

Operational lease is de meest gekozen leasevorm. Je betaalt dan een vast bedrag per maand, waarvan de btw aftrekbaar is. In dat bedrag zit bijna alles inbegrepen: verzekering, belasting, onderhoud en reparatie. En omdat Forward Lease eigenaar blijft van de auto, komt het niet op je balans te staan.

Suzuki S-Cross sfeerafbeelding

Financial leasen voor zzp’ers

Financial lease is goed vergelijkbaar met een hypotheek op een huis. Want je koopt de auto, die dus direct jouw eigendom wordt. Dan leen je het volledige aanschafbedrag, wat je met een vast bedrag per maand afbetaalt. Dit heeft invloed op de liquiditeit en solvabiliteit van jouw onderneming. Financial lease heeft veel fiscale voordelen, zoals aftrekbare rente.

Shortleasen voor zzp’ers

Dit is vergelijkbaar met operational lease, maar dan voor een korte periode. Het is een snelle oplossing als je behoefte hebt aan tijdelijk vervoer met een onbekende looptijd. De contractduur van shortlease is minimaal drie maanden; daarna kun je elke maand opzeggen.

Private lease voor zzp’ers

Als zzp’er kan het ook heel gunstig zijn om te kiezen voor privé leasen. Want als je een auto zakelijk leaset maar ook privé rijdt, krijg je te maken met bijtelling. Dat maakt het minder aantrekkelijk. Bij private lease hoef je geen bijtelling te betalen. Het nadeel is dat de btw dan niet aftrekbaar is en dat het contract bij het BKR wordt geregistreerd.

Een elektrische auto leasen?
Meer informatie
Zakelijk leasen - Hoe zit dat precies?
Praktische informatie