Vereniging Zakelijke Rijders: hogere kilometervergoeding voor variabele kosten

De VZR, de Vereniging Zakelijke Rijders, belangenbehartiger voor berijders van een auto van de zaak, pleit voor verhoging van de onbelaste kilometervergoeding tot 24 eurocent.

Op dit moment is het voor ondernemers die hun privévervoermiddel zakelijk gebruiken mogelijk om 19 cent per kilometer van hun winst af te trekken. Werkgever kunnen aan hun medewerkers voor de zakelijke ritten met een privévervoermiddel onbelast 19 cent per kilometer vergoeden. Een hogere vergoeding is mogelijk: het gedeelte tot en met 19 cent per kilometer is dan onbelast.

VZR herinnert de politiek eraan dat de doelstelling van de norm van 19 cent in 2006 het dekken van de variabele kosten was. Een verhoging met betrekking tot de inflatie werd daarbij reëel geacht.

Sinds 2006 is de norm van 19 cent echter ongewijzigd gebleven. VZR heeft de variabele kosten van een aantal auto’s op een rij gezet en concludeert dat de norm niet toereikend is om de variabele kosten te dekken. Dat komt door stijging van de kosten van reparatie, onderhoud, banden en brandstof. Gerekend met consumentenprijzenindex van het CBS zou per 2020 de onbelaste kilometervergoeding € 0,24 moeten zijn, aldus VZR. “Het verhogen van de onbelaste kilometervergoeding naar 24 cent is een reëel verzoek” zo stelt Jan van Delft, voorzitter van de VZR.

VZR wil met dit pleidooi de politieke discussie starten. Omdat de Tweede Kamer het de behandeling van het Belastingplan 2021 heeft afgerond, ligt een aanpassing per 2021 niet voor de hand. Wij houden je op de hoogte zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn!