Te laat? Misschien toch recht op vrijstelling motorrijtuigenbelasting!

De tijd vliegt. Wanneer je een vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting (mrb) wilt aanvragen, moet je goed in de gaten houden dat je de aanvraagtermijn niet voorbij laat gaan. Wanneer je niet op let, kan je dat veel geld kosten. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij een leasemaatschappij die hierdoor meer dan een miljoen (!) euro misliep. De Advocaat-Generaal, de adviseur van onze hoogste rechter, vindt dat de Belastingdienst zich wat soepeler op moet stellen. Zit jij ook met een (te) late aanvraag van een mrb-vrijstelling? Hou deze rechtszaak dan goed in de gaten.

Wat was er aan de hand?

Een leasemaatschappij leaset een paar honderd taxi’s aan diverse taxibedrijven. Voor zo’n taxi hoef je geen mrb te betalen als je aan de voorwaarden voldoet. Zo moet je bijvoorbeeld een taxivergunning hebben en de auto voor 90% of meer voor taxivervoer of openbaar vervoer gebruiken. Dit kun je bijvoorbeeld terugvinden op de website van de Belastingdienst. Een andere voorwaarde is dat je de vrijstelling aanvraagt bij de Belastingdienst. In dit geval was iemand dat blijkbaar vergeten om te doen. Toen men daar een paar jaar later achter kwam, vroeg de leasemaatschappij alsnog de vrijstelling aan.

De Belastingdienst verleent de leasemaatschappij de taxivrijstelling voor alle auto’s met ingang van het belastingtijdvak van de aanvraag. Tot zover is alles prima. De leasemaatschappij wil de vrijstelling ook voor de afgelopen jaren, maar dat weigert de inspecteur. De leasemaatschappij stapt naar de rechter.

De rechtszaak

Inmiddels is men al een paar jaar aan het procederen. De Rechtbank geeft de Belastingdienst gelijk, het Gerechtshof geeft in hoger beroep de leasemaatschappij gelijk. Het Gerechtshof stelt dat de Belastingdienst de mogelijkheid heeft om de vrijstelling ook voor het verleden te verlenen. Omdat het om zoveel geld gaat (meer dan een miljoen euro), kan de Belastingdienst het volgens de rechter niet maken om de vrijstelling niet te verlenen. De Belastingdienst is het hier niet mee eens en nu is de zaak voorgelegd aan de hoogste rechter, de Hoge Raad. Advocaat-Generaal IJzerman heeft de Hoge Raad geadviseerd om de leasemaatschappij gelijk te geven en de leasemaatschappij dus alsnog de mrb-vrijstelling over de oude jaren te geven. Of de Hoge Raad dit advies op gaat volgen weten wij natuurlijk niet, maar we houden je via deze website op de hoogte van het laatste nieuws.

Wat heb je aan deze uitspraak?

Zodra de Hoge Raad uitspraak doet, weten we of we de mogelijkheid krijgen om ook voor oude jaren een vrijstelling aan te vragen. Zo ja, dan zijn daar vast ook wat voorwaarden aan verbonden. Zit jij met hetzelfde probleem als de leasemaatschappij en wil je ook een mrb-vrijstelling voor de afgelopen jaren? Wijs jouw inspecteur dan even op deze zaak en vraag of hij met zijn beslissing wil wachten tot de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan.