Subsidieregeling voor elektrische auto’s is erg succesvol

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat antwoordt de Tweede Kamer op vragen over het grote succes van de subsidieregeling voor volledig elektrische personenauto’s.

Deze SEPP-regeling is zelfs zo succesvol dat het budget voor 2020 is uitgeput. Dat budget was goed voor zo’n 2.500 EV’s. De reden van de snelle uitputting dit jaar was dat een aantal automerken de subsidie zelf verhoogden. Door de aankondiging van de regeling zullen particulieren dit voorjaar bovendien hun aanschaf uitgesteld hebben. Het nieuws over het bijna bereiken van het subsidieplafond zorgde ook voor een extra stimulans.

De Tweede Kamer vroeg ook naar de klimaatwinst. De staatssecretaris verwijst voor de CO2-reductie naar een recent rapport waarin de gehele levensduur van de EV wordt bekeken: Bij een conservatieve aanname van een minimale levensduur van 10 jaar en gemiddeld 14.000 km/jaar voor een particulier gereden EV is de klimaatwinst voor 2.500 EV’s samen 55.000 ton CO2-besparing over 10 jaar. Dit is een substantiële klimaatwinst. Inmiddels ligt er ook een studie van de TU Eindhovenwaaruit blijkt dat een batterij van een volledig elektrische auto minimaal 250.000 km meegaat, dat zou betekenen dat de klimaatwinst per auto een stuk hoger uitkomt. De stikstofwinst per particuliere EV is beperkter. Dit omdat de meeste particulieren voor hun overstap reeds een benzineauto reden en die stoot relatief weinig stikstof uit, in tegenstelling tot oudere diesels.

Nieuwe SEPP-aanvragen schuiven op dit moment nog door naar 2021. Op 1 oktober was al 58% van het 2021-subsidiebudget voor nieuwe EV’s bereikt (2.075 aanvragen). Het plan is daarom om deze doorschuifbepaling in de regeling (voor nieuwe én gebruikte EV’s) op korte termijn stop te zetten. Het kabinet wil dat particulieren elk jaar daadwerkelijk de kans hebben om in aanmerking te komen voor subsidie.

Voor gebruikte elektrische personenauto’s is op dit moment de verwachting dat het budget 2020 vrijwel volledig wordt benut. Rond 1 oktober 2020 bedroeg de resterende ruimte nog zo’n 1.600 aanvragen.