Subsidie EV bestelauto's gestart

Deze week is de subsidieregeling voor EV bestelauto's van start gegaan. Bij aanschaf of financial lease van een emissieloze bestelauto kun je een subsidie krijgen van 10% van de cataloguswaarde ex btw (N1 bedrijfsauto) of verkoopprijs ex btw (N2 bedrijfsauto) met een maximum van 5.000 euro per voertuig. Maar let op: deze SEBA-regeling kent de nodige haken en ogen. Bereid je dus goed voor.

Aan welke voorwaarden moet je onder meer voldoen?

Eerst aanvragen, dan pas kopen

Je moet de subsidie tijdig aanvragen bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO), maar omdat men wil voorkomen dat je deze bestelauto alleen vanwege de subsidie koopt, mag de koop nog niet definitief gesloten zijn op het moment dat je de subsidieaanvraag indient. Er is dus extra aandacht nodig voor wat er in het contract staat.

Alleen voor nieuwe bestelauto’s

De bestelauto moet nieuw zijn. In tegenstelling tot de omzetbelasting en andere regelingen zoals de milieu-investeringsaftrek (MIA) betekent nieuw hier ook echt nieuw. Een bestelauto met niet meer dan 6.000 kilometer op de teller of een bestelauto die nog geen zes maanden oud is, valt hier dus niet onder.

Nieuw betekent dat

  • de datum eerste toelating,
  • de datum eerste tenaamstelling op naam van de subsidie-aanvrager én
  • de datum waarop de bestelauto in het kentekenregister wordt ingeschreven
    exact hetzelfde zijn.

Alleen voor bepaalde kopers

Deze regeling staat alleen open voor ondernemers en non-profitinstellingen. In geval van operational lease, kan de leasemaatschappij een subsidieaanvraag indienen.

Aftrek andere subsidies

Ontvang je voor deze bestelauto ook andere subsidies? Dan worden die van de SEBA afgetrokken. Hierbij geldt een uitzondering voor de MIA (milieu-investeringsaftrek).

Vragen?

Neem bij vragen over deze regeling gerust contact met ons op. Meer informatie over de voorwaarden, verplichtingen en aanvraagprocedure vind je op de website van de RVO.