Reiskostenvergoeding per 1 januari omhoog voor werknemers

De kogel is waarschijnlijk door de kerk! We moeten Prinsjesdag in september nog even afwachten voor de precieze details, maar waarschijnlijk gaat de onbelaste reiskostenvergoeding per 1 januari 2023 omhoog van 19 naar 21 cent per kilometer. Een jaar later komt er zoals het er nu naar uitziet nog weer een paar cent bovenop. Volgens de laatste berichten wordt deze kilometervergoeding 23 cent per 1 januari 2024. De verhoging wordt genoemd in de Voorjaarsnota.

De Voorjaarsnota 2022

De Voorjaarsnota 2022 bevat een bijwerking van de begroting 2022 en een aantal plannen voor 2023. Voordat je nu al te fanatiek de Voorjaarsnota gaat lezen: de verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding staat er wel in genoemd (acht keer maar liefst), maar de exacte bedragen kun je er niet uit halen. We moeten dus nog even geduld hebben tot de derde dinsdag van september. Wel is het zeker dat de Tweede Kamer gevraagd heeft om de verhoging wat eerder in te laten gaan dan op de eerder geplande datum van 1 januari 2024. Met de nodige slagen om de arm gaan we er dan ook vanuit dat jouw baas je vanaf 1 januari 2023 belastingvrij 21 cent per zakelijke kilometer uit mag betalen en vanaf 1 januari 2024 nog een paar cent meer.

Onbelaste reiskostenvergoeding

De onbelaste reiskostenvergoeding is eigenlijk een gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling. Dat wil zeggen dat jouw baas je dit bedrag netto mag uitbetalen, maar dat hoeft hij of zij natuurlijk niet. Ontvang je nu bijvoorbeeld 13 cent per zakelijke kilometer, dan verandert er niets voor jou. Ontvang je nu 20 cent per zakelijke kilometer, dan hou je daar volgend jaar netto wat meer van over omdat je nu over die ene extra cent belasting betaalt.

Goed nieuws voor ondernemers?

Als je ondernemer bent en werknemers hebt, kun je voor hen gebruik maken van deze hogere vrijstelling. Ben je in dienst bij je eigen BV, dan geldt dit ook voor jou. Maar, werk je bijvoorbeeld via een eenmanszaak of ben je zzp’er? Dan heb je voorlopig nog niets aan dit goede nieuws. Jouw ‘kilometervergoeding’ staat namelijk in een andere wet. Zonder tegenbericht blijft deze kilometervergoeding per 1 januari nog steeds op 19 cent staan. We hopen dat het Kabinet de ondernemers niet over het hoofd ziet en op Prinsjesdag ook voor jullie goed nieuws in petto heeft.