Regelmatig krijgen wij de vraag van klanten wat nu precies de verschillen zijn tussen volledig elektrische, hybride en plug-in hybride (PHEV) auto’s. Om het voor jouw zo overzichtelijk mogelijk te maken hebben wij hieronder de drie opties kort toegelicht.
Een elektrische auto rijdt volledig elektrisch en moet opgeladen worden bij een laadpaal. De auto bevat geen verbrandingsmotor en rijdt dus volledig op een elektromotor. Hierdoor stoten elektrische auto’s geen schadelijke stoffen meer uit tijdens het rijden.
Een hybride auto rijdt deels elektrisch en hoeft niet opgeladen te worden. Hybride auto’s hebben een verbrandingsmotor én een elektromotor. De elektromotor laadt op tijdens het rijden met de verbrandingsmotor. Hierdoor kun je wanneer je in de stad of door de bebouwde kom rijdt de elektromotor gebruiken. Normaal rijdt een auto het minst zuinig als je door de stad rijdt, maar in dit geval verbruikt de auto juist niks op dat moment. Hierdoor rijd je een stuk zuiniger. Deze auto’s hoeven niet opgeladen te worden, omdat de elektromotor tijdens het rijden al opgeladen wordt.
Een PHEV rijdt deels elektrisch en moet opgeladen worden. De PHEV-modellen hebben een grotere batterij dan de normale hybride auto’s. Met een volle accu kan een ritje van 30 kilometer makkelijk volledig elektrisch. Dus ben je iemand die veel korte ritjes maakt dan is dit wellicht iets voor jou.
Dat een elektrische auto beter is voor het milieu is bij de meeste mensen ondertussen wel bekend, maar wat zijn nu andere voor- en nadelen van elektrisch rijden. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.
Dit is een voordeel van elektrisch rijden waar je waarschijnlijk zelf niet gelijk aan dacht. Een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig. Dit komt doordat een elektrische auto een elektromotor heeft in plaats van een verbrandingsmotor. Een elektromotor heeft namelijk veel minder bewegende onderdelen en is hierdoor veel minder gevoelig voor slijtage en schade.
Elektrische auto’s zijn stiller. De meningen zijn nog erg verdeeld of dit een voor- of nadeel is. Het zorgt natuurlijk voor veel minder geluidsoverlast en meer rust in het verkeer. Tegenstanders zeggen dat het gevaarlijk kan zijn voor fietsers en voetgangers, maar elektrische auto’s hebben tegenwoordig vaak een functie die geluid maakt, zodat mensen horen dat je er aan komt rijden.
Voor benzine- en dieselauto’s geldt een bijtelling van 22%. Voor elektrische auto’s is de bijtelling een stuk lager.
Momenteel zijn elektrische auto’s vaak nog duurder dan auto’s op benzine of diesel. Dit komt o.a. andere doordat de auto’s nu nog niet zo massaal geproduceerd worden en vaak nieuw of bijna nieuw zijn. Wanneer de populariteit en productie van elektrische auto’s toe blijft nemen dan zullen de prijzen op ten duur vanzelf zakken en komen er ook meer tweedehands elektrische auto’s op de markt.
Het opladen kost natuurlijk tijd en het kan nog lang niet overal. Natuurlijk wil je wel een laadpaal in de buurt hebben als de accu van jouw auto bijna leeg is.
Nederland is één van de koplopers als het gaat om het aantal laadpalen. In Nederland staan er sinds 2021 al ongeveer 80.000 laadpalen en dat gaat alleen maar toenemen. Mocht je toch een lange rit gepland hebben en er nog niet helemaal gerust op zijn. Dan heeft de ANWB een handig tool waarmee je je route kunt aanpassen op de laadpalen die je onderweg tegenkomt. Zo kom je nooit met een lege accu te staan.
Dat het opladen tijd kost is geen geheim. Ook hier wordt hard aan gewerkt. Er komen steeds meer snellaadpalen langs de weg. Hiermee kan de accu binnen een half uur tot 80% opgeladen kan worden.
De hoogte van de subsidies voor het privé leasen van een elektrische auto is weer bekend voor aankomend jaar. De overheid heeft bepaald dat de looptijd van het leasecontract minimaal voor 4 jaar moet zijn. Afhankelijk van welke auto je gaat leasen kan de subsidie voor een nieuwe elektrische auto oplopen tot €3.350,- en voor een tweedehands auto tot €2.000,-. Wij mogen de subsidie niet voor je aanvragen, maar vertellen je graag hoe je dit kunt regelen.
Steeds meer werkgevers werken tegenwoordig met een mobiliteitsbudget. Dit budget kan onder andere gebruikt worden voor het private leasen van een auto via jouw werkgever. Eerder werd er vaak standaard een (zakelijke) leaseauto aangeboden als dit relevant was voor de desbetreffende persoon, maar tegenwoordig zijn hier steeds meer opties voor.
Het mobiliteitsbudget houdt in dat de werknemer maandelijks een vrij te besteden bedrag aan vervoer krijgt. Het is dus aan de werknemer zelf of dit voor een e-bike, het openbaar vervoer, of voor de auto is. Dit is ideaal voor private lease. Je kan zo makkelijk zelf uitrekenen hoeveel je zelf eventueel nog moet bijbetalen.
‘s-Gravelandseweg 398a
3125 BK Schiedam