Prinsjesdag: wat staat ons te wachten?

Wij zijn de eerste om toe te geven dat wij geen voorspellende gaven hebben. Toch wagen wij het om een voorspelling te doen van het autobelastingnieuws dat de Regering op 21 september bekend zal gaan maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit, de voorgenomen subsidie op elektrische auto's en de aanpassingen van de bijtelling en de bpm.

Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit

Dit wetsvoorstel regelt dat je als werkgever met 100 werknemers (fte) of meer de CO2-uitstoot van jouw wagenpark beneden een bepaalde grens moet brengen. Deze grens is voorlopig gesteld op een gemiddelde CO2-uitstoot van 96 gram/km. Als werkgever heb je hier vier jaar de tijd voor, tot 1 januari 2026. Tussentijds moet je wel jaarlijks een rapportage inleveren en loop je het risico op een boete wanneer je niet aan de voorwaarden voldoet.

Subsidie aanschaf elektrische auto

Met deze voorspelling smokkelen we een beetje, want deze is al aangekondigd. Of de subsidie een uitbreiding is van de huidige Subsidieregeling Elektrische Personenauto Particulieren (SEPP) of dat er heel iets anders komt, is nog niet bekend. We verwachten dat het budget voor de huidige SEPP wordt uitgebreid. Dat is maar goed ook, want het SEPP-budget 2021 is al lang op. De subsidiepot voor nieuwe auto’s zelfs al binnen een paar dagen!

Aanpassing bijtelling

De bijtelling voor elektrische auto’s zou per 1 januari 2022 omhoog gaan. Wij verwachten echter dat dit niet gaat gebeuren en dat de bijtelling net zo laag zal blijven als in 2021. De huidige bijtelling voor elektrische auto’s is 12% (10% korting) over de eerste € 40.000, daarboven is het 22%. Bij elektrische auto’s op zonne-energie of waterstof geldt dit lage tarief zelfs over de hele cataloguswaarde.

Aanpassing BPM

Per 1 januari wordt de BPM-tabel (alweer) aangepast. De exacte cijfers en percentages volgen nog.

Tot slot

Natuurlijk zetten wij het autobelastingnieuws na Prinsjesdag zo snel mogelijk op onze website. Heb je alvast wat andere tips? Laat het ons weten!