Optimaliseer je investeringsaftrek door een goede timing

Als ondernemer kijk je alweer vooruit naar een nieuw jaar. Voor je begroting inventariseer je welke investeringen je gaat doen. Dat is een goed moment om ook naar je investeringsaftrek te kijken.
Met een goede timing kun je soms een mooie extra aftrek realiseren.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek geldt als je als ondernemer investeert via koop of financial lease, in bijvoorbeeld een bestelauto. Voor personenauto’s geldt deze aftrek alleen als je de auto inzet voor beroepsvervoer, bijvoorbeeld als taxi.

Het percentage kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is afhankelijk van je totale investeringsbedrag in een bepaald jaar. Als je verwacht dat je volgend jaar veel zult investeren, kan het nuttig zijn de order voor een deel van de investeringen dit jaar alvast te tekenen. Hierdoor kunnen de aftrekpercentages van de investeringsaftrek optimaal benut worden. Het tekenen van de order bepaalt namelijk de hoogte van de investeringsaftrek. Wordt de auto volgend jaar geleverd en in gebruik genomen, dan trek je die aftrekpost volgens het 2020-bedrag af in je aangifte over 2021. Aftrek in 2020 is daarbij mogelijk voor zover je hebt aanbetaald.

Voor elektrische personen- en bestelauto’s is het bovendien belangrijk dat we op dit moment nog niet weten hoe de Milieulijst 2021 eruit zal zien, terwijl er in 2020 wel milieu-investeringsaftrek mogelijk is. Voor elektrische bestelauto’s bedraagt deze 36% over maximaal 75.000 euro. Voor elektrische personenauto’s is dat 13,5% over maximaal 40.000 euro.