Nieuwe subsidies elektrische (bestel)auto's bekend!

Autobelastingen (en -subsidies) staan nooit stil. Vandaag is bekend gemaakt hoeveel subsidie je volgend jaar kunt krijgen voor een personen- of bestelauto van de zaak. We hebben het daarbij over de milieu-investeringsaftrek (MIA), maar ook over de uitbreiding van de subsidie voor emissieloze bestelauto's, de SEBA. Lees snel verder of je beter nog in 2021 kunt investeren, of dat je in 2022 voordeliger uit bent voor jouw (bestel-)auto.

In dit nieuwsbericht hebben we het over twee verschillende fiscale subsidies: de MIA en de SEBA.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Over elektrische personenauto’s kunnen we kort zijn: in 2021 kun je nog gebruik maken van 13,5% subsidie over maximaal 40.000 euro, maar per 2022 valt er niets meer te halen voor elektrische personenauto’s van de zaak. Er is overigens wel een uitzondering voor personenauto’s met zonnecellen op het dak, die komen nog wel in aanmerking voor 36% MIA, maar dan over een lager bedrag: maximaal 100.000 euro.

Heb je interesse in een elektrische bestelauto? Dan hebben we goed nieuws! In 2022 krijg je zelfs nog meer MIA dan nu, maar liefst 45%! Addertje onder het gras: over de eerste 11.000 euro krijg je niets. Ook met elektrische bakfietsen ben je volgend jaar voordeliger uit, het wordt dan 45% MIA en 75% Vamil (willekeurige afschrijving). Over fietsen gesproken: de gewone elektrische fietsen, snor-, brom- en motorfietsen vallen volgend jaar buitenboord, maar voor een speed-pedelec is dan nog steeds MIA mogelijk. Voor zo’n turbofiets krijg je dan 27% MIA en 75% Vamil.

Er is ook een aantal nieuwe vervoermiddelen waarvoor volgend jaar MIA mogelijk is. Denk daarbij aan een vrachtwagen die op een waterstof/diesel mengsel rijdt en een elektrisch voertuig voor het vervoeren van containers en trailers op een bedrijfsterrein.

Voor meer informatie kun je kijken op de Milieulijst 2022.

Subsidie emissieloze bedrijfsauto (SEBA) soms omhoog naar 12%

We hebben goed nieuws te melden over de SEBA, de fiscale subsidie die je kunt aanvragen voor een elektrische bestelauto van de zaak. Dit jaar is deze nog 10% over maximaal 50.000 euro. In 2022 is dit nog steeds 10%, maar veel bedrijven kunnen volgend jaar zelfs aanspraak maken op 12% SEBA! Dit hogere percentage geldt voor non-profit instellingen en MKB-bedrijven. Wil je weten of jouw bedrijf onder deze MKB-definitie valt? Doe dan de MKB-toets.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over deze onderwerpen? Neem dan contact met ons op, of kijk op de website van RVO.