Maxi voordeel voor een taxi?

Wanneer je een taxibedrijf runt, kun je gebruik maken van verschillende belastingvoordelen. Voorkom dat je er een over het hoofd ziet! In dit artikel zetten wij ze kort voor je op een rij. Denk bijvoorbeeld aan de vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting, de investeringsaftrek en de diverse belastingvoordelen die je krijgt bij een elektrische taxi.

Omzetbelasting (BTW)

We starten met een meer algemeen voordeel dat je hebt als ondernemer. Bij aanschaf van een taxi kun je onder voorwaarden gebruik maken van de zogenoemde vooraftrek van de omzetbelasting. Zorg wel dat de factuur op naam van je bedrijf staat. De aftrek is natuurlijk niet onbeperkt want je moet ook een deel terugbetalen, bijvoorbeeld bij gebruik voor privé-ritten.

Investeringsaftrek (KIA)

Hoewel je normaal bij aanschaf van een personenauto geen investeringsaftrek kunt claimen, geldt er een uitzondering voor de aanschaf van een taxi. Deze aftrekpost kan oplopen tot maar liefst 28% van het investeringsbedrag.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Bij aanschaf van een elektrische of waterstof taxi, kun je mogelijk gebruik maken van de aantrekkelijke MIA-regeling. Daarvoor moet de taxi wel op de zogenoemde Milieulijst staan en moet je je investering tijdig (binnen drie maanden!) aanmelden op www.rvo.nl. Op dit moment kun je MIA aanvragen voor de volgende taxi’s:

27% MIA over maximaal € 40.000 voor een elektrisch aangedreven taxi bestemd voor het vervoer van personen. In dit geval mag het geen rolstoeltaxi zijn of een taxi met 9 zitplaatsen (daarvoor geldt een andere regeling). Voor de waterstof variant van deze kleinere taxi’s krijg je zelfs 36% MIA over maximaal € 75.000 en mag je voor 75% gebruik maken van de willekeurige afschrijving (Vamil).

36% MIA over maximaal € 75.000 voor een elektrisch aangedreven taxi met 9 zitplaatsen of voor rolstoeltaxi die voldoet aan
de Code Veilig Vervoer Rolstoelgebruikers (VVR). Voor de waterstof variant van deze taxi’s krijg je zelfs 36% MIA over maximaal € 125.000 en mag je voor 75% gebruik maken van de willekeurige afschrijving (Vamil).

Motorrijtuigenbelasting (MRB)

Voor taxi’s die aan de voorwaarden voldoen, hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Een van de voorwaarden is dat je met deze taxi’s 90% of meer taxiritten maakt. Dit moet je – mocht de inspecteur daarom vragen – goed kunnen onderbouwen. Houd je ritten dus goed bij.