Kijk uit met een geschorste auto!

Wanneer je jouw auto langere tijd niet gebruikt, kan het voordelig zijn om de auto te laten schorsen. Het voordeel is dat je over de periode van schorsing, mits langer dan een maand, geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Maar zoals aan elk voordeel, zijn ook aan dit voordeel spelregels verbonden. Wanneer je deze overtreedt, dan loop je het risico op een forse naheffingsaanslag plus boete. In totaal is dit al gauw tweemaal het jaarbedrag (!) dat je aan motorrijtuigenbelasting betaalt. Hoog tijd dus om een paar van deze spelregels op een rijtje te zetten.

Aanvragen

Je moet de schorsing op tijd aanvragen, dit kan bijvoorbeeld digitaal via de website van de RDW. Wanneer je denkt dat je een schorsing hebt aangevraagd, maar er is iets niet goed gegaan, word je niet gespaard. Daar kwam een auto-eigenaar achter die bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant vroeg om zijn boete te verminderen. In zijn uitspraak van 26 juni jl. gaf de rechter aan dat het al dan niet vergeten geen reden is om een boete terug te draaien. Goed checken dus!

Weggebruik is verboden

Tijdens de schorsing mag je met jouw auto absoluut de weg niet op. Word je gesnapt, dan ben je het haasje. Maar let op: de weg is niet alleen de openbare weg die we normaal bedoelen met het woord ‘weg’. Ook de stoep, de bermen en zelfs alle openbaar toegankelijke terreinen horen daarbij. Daar kwam ook de eigenaar van een auto achter die zijn auto geparkeerd had op het parkeerterrein van de camping. Ook in dat geval kende de rechter geen medelijden. Hou er dus rekening mee dat bijna alle terreinen die niet met een hek, ketting of slagboom zijn afgesloten voor deze regeling als openbare weg gelden. Zelfs het parkeerterrein achter jouw flat, de parkeerplaats van de supermarkt of jouw eigen oprit! Het is dus verstandiger om de auto op een goed afgesloten terrein of in een garage te parkeren.

Uitzonderingen bevestigen de regel

Geldt er dan helemaal geen uitzondering? Natuurlijk wel: op de dag dat je jouw auto naar de Apk-keuring moet brengen, mag je zonder risico op de weg rijden. Je moet dan wel de uitnodiging voor de Apk-keuring kunnen laten zien, mocht je onderweg aangehouden worden. Bovendien geldt deze vrijstelling alleen op de dag zelf. Breng je jouw geschorste auto op maandag voor een Apk-keuring naar de garage en haal je de auto dinsdag pas op? Dan kun je de auto op dinsdag beter op een trailer vervoeren, want je mag op die dag niet meer van de openbare weg gebruik maken.

Schorsing opzeggen?

Ook dat kan online. Via deze link kom je op de juiste pagina van de RDW terecht.