Investeringsaftrek en auto's: hoe en wat?

Heb je een bedrijf, dan kun je meestal aanspraak maken op de investeringsaftrek, maar hoe zit dat eigenlijk bij auto's? Gelden daar uitzonderingen voor en hoe zit dat dan precies? Hieronder zetten we het voor je op een rij.

Wat is investeringsaftrek?

Om precies te zijn, hebben we het in dit artikel over de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de KIA. Een aftrekpost waarmee je als ondernemer je winst kunt verlagen en zo inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting kunt besparen. Deze specifieke investeringsaftrek is bedoeld voor MKB-bedrijven, vandaar de term ‘kleinschaligheid’. Je hebt er dus alleen recht op als je kleinschalig investeert, oftewel: wanneer al je jaarlijkse investeringen bij elkaar opgeteld in totaal onder het maximumbedrag blijven. Bij aankoop van bijvoorbeeld een bestelauto, kan de verkoper je daarom niet precies vertellen hoeveel investeringsaftrek je exact krijgt, dit omdat de verkoper niet weet hoeveel je in de rest van het jaar gaat besteden aan andere investeringen.

Hoe hoog is de investeringsaftrek?

De investeringsaftrek kan oplopen tot maar liefst 28%. Om te berekenen hoeveel je krijgt, tel je alle investeringen van dat jaar bij elkaar op en kijk je in de tabel hieronder welke aftrekpost bij dit totaalbedrag hoort.

Dit is de tabel voor 2021:

InvesteringKleinschaligheidsinvesteringsaftrek
niet meer dan € 2.400€ 0
€ 2.401 t/m € 59.17028% van het investeringsbedrag
€ 59.171 t/m € 109.574€ 16.568
€ 109.575 t/m € 328.721€ 16.568 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 109.574
meer dan € 328.721€ 0

Investeer je in een taxi van € 40.000 ex btw? Dan kan je dit dus een aftrekpost van maar liefst € 11.200 opleveren!

Hoe zit het met de investering in auto’s?

Ook voor een investering in auto’s kun je recht hebben op deze aftrekpost. Bijvoorbeeld voor taxi’s, bestelauto’s enzovoorts. Je kunt de aftrek zowel claimen voor een nieuw, als voor een tweedehands exemplaar. Doe je de auto binnen vijf jaar weer van de hand, dan moet je soms een deel van de investeringsaftrek terugbetalen, dit is de desinvesteringsbijtelling.

Echte personenauto’s (niet bestemd voor beroepsvervoer) komen niet meer in aanmerking, maar voor milieuvriendelijke exemplaren zijn er ook andere belastingvoordelen te behalen.

Uitzonderingen

Zoals bij elke belastingregel, gelden hier ook uitzonderingen. Zo telt een investering alleen mee als het minimale investeringsbedrag €450 ex btw bedraagt en moet je de investering wel in hetzelfde jaar gaan gebruiken of in ieder geval betaald hebben. Ook is een aantal investeringen specifiek uitgesloten van deze aftrekpost.

Oeps, vergeten?

Heb je je aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting al ingediend en ben je de investeringsaftrek vergeten? Dan is dat meestal geen probleem. Je kunt de Belastingdienst namelijk binnen vijf jaar vragen om je deze aftrekpost alsnog te verlenen.