Het belang van een goede rittenregistratie

Een rittenregistratie met 487 privékilometers, maar toch bijtelling? Dat lijkt niet logisch. Hoe zit dat?

Een rittenregistratie met niet meer dan 500 km privégebruik, maar toch bijtelling. Dat overkwam een berijder van een auto van de zaak. Hij had een rittenregistratie bijgehouden waarover de inspecteur van de belastingdienst bij controle een aantal vragen heeft gesteld. De controle leidde tot een naheffing, waartegen deze berijder bezwaar heeft gemaakt en later beroep en hoger beroep heeft ingesteld.

In de beroepsprocedure heeft deze berijder een verbeterde rittenregistratie ingeleverd. In de door de belastingdienst gecontroleerde eerste versie was er sprake van 596 ritten in het jaar, waarvan 162 kilometer voor privé was. De verbeterde versie liet 647 ritten zien, met 487 privékilometers.

Toch heeft deze berijder daarmee volgens het Gerechtshof niet voldaan aan de bewijslast van de tegenbewijsregeling. Er moet dan “overtuigend aangetoond worden” dat het privégebruik niet meer is geweest dan 500 km. De nieuwe rittenregistratie is echter geen overtuigend bewijs, zo oordeelde het Gerechtshof. De berijder kon voor een aantal verschillen tussen beide administraties geen verklaring geven. De nieuwe administratie was bovendien ook niet sluitend. Zo werd bij een aantal opeenvolgende ritten uitgegaan van dezelfde beginstand van de kilometerteller. Daarnaast zaten er onvolkomenheden in voor wat betreft het aantal kilometers per rit, het aantal ritten en het karakter van de ritten: privé of zakelijk. Al met al voldoende punten om deze rittenregistratie niet als tegenbewijs te accepteren.

Deze uitspraak toont het belang aan van een goede rittenregistratie. Een geautomatiseerde rittenregistratie kan daarbij een handig hulpmiddel zijn.