Doorschuifregeling voorkomt BPM-heffing bij inruil

Bij aanschaf van een nieuwe bestelauto hebben ondernemers recht op een vrijstelling van BPM. Als de gebruikte bestelauto binnen 5 jaar na eerste kentekenregistratie wordt verkocht, moet je in principe rest-BPM afdragen.

Maar als de nieuwe eigenaar ook een ondernemer is, kan de vrijstelling overgaan op de nieuwe eigenaar. Daarvoor kun je bij de wijziging van de tenaamstelling van de bestelauto een beroep doen op de zogenaamde doorschuifregeling. De koper neemt dan voor de BPM op deze auto de plaats in van de verkoper. De nieuwe eigenaar moet binnen de termijn van 5 jaar blijven voldoen aan de voorwaarden voor de vrijstelling: namelijk dat hij een btw-ondernemer is en de bestelauto voor minimaal 10% zakelijk gebruikt binnen zijn onderneming.

Om de doorschuifregeling te kunnen toepassen moet in de administratie van de verkopende ondernemer een verklaring van beide partijen zijn opgenomen waarin zij verklaren dat de koper voor de BPM op de betreffende bestelauto in de plaats is getreden van de verkoper.

Doe je geen beroep op de doorschuifregeling, dan ben je als verkoper rest-BPM verschuldigd. De nieuwe eigenaar kan – ook als hij ondernemer is – die BPM dan helaas niet terugvragen. De doorschuifregeling voorkomt die BPM-heffing.

Tip: Hoewel de doorschuifverklaring vormvrij is, weet je zeker dat je alle gegevens hebt als je het formulier gebruikt dat je kunt downloaden van de website belastingdienst.nl.