Brandstofkosten & Vakantie

Ook tijdens je vakantie lopen je autokosten meestal gewoon door. Het kan dan gaan om de kosten die je maakt voor je auto van de zaak of voor je eigen auto. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de bijtelling, de afschrijvingskoten, de brandstofkosten enzovoorts. Kun je daar nog wat mee qua belastingen?

Vorige week zijn we ingegaan op de bijtelling. Deze week gaan we iets dieper in op de brandstofkosten.

Brandstofkosten eigen auto

Rij je in je eigen auto naar je vakantieadres, dan komen je brandstofkosten natuurlijk voor je eigen rekening. Maar, soms is het nog wel mogelijk om iets ’terug te krijgen’. Ben je werknemer, dan mag je baas je tijdens je vakantie je gewone reiskostenvergoeding blijven doorbetalen. Dit mag in normale situaties maximaal 6 weken, daarna moet je baas hierover mogelijk loonheffingen inhouden.

Ben je zelfstandig ondernemer of Zzp’er? Dan kun je mogelijk nog wat met de btw die de brandstofleverancier je in rekening heeft gebracht. Daarvoor is wel vereist dat je de brandstof met de zakelijke pinpas hebt afgerekend of dat je een factuur hebt op naam van je bedrijf. We geven wel toe dat het terughalen van de Nederlandse btw een stuk eenvoudiger is dan het terughalen van buitenlandse btw. Bovendien moet je natuurlijk een bedrijf hebben dat recht heeft op btw-aftrek.

Brandstofkosten auto van de zaak

Rij je in je auto van de zaak naar je vakantieadres, dan is de kans aanwezig dat je van je baas een tankpas hebt gekregen waarmee je ook in het buitenland kunt tanken. In dat geval hoef je natuurlijk nergens rekening mee te houden. Wel is het handig om de goede kilometerstand in te toetsen (mocht je die door moeten geven), maar dat heeft op zich niets met de brandstofkosten te maken.

Heb je geen tankpas of werkt deze niet in het buitenland? Dan moet je natuurlijk even nakijken of je baas de in het buitenland getankte of geladen brandstof wel vergoedt. Is dat het geval, dan kun je twee dingen afspreken met je baas. Ofwel: jij schiet de brandstofkosten voor en je baas betaalt deze later terug. Ofwel: jij betaalt de brandstofkosten uit eigen zak, maar je spreekt af dat deze brandstofkosten aangemerkt kunnen worden als eigen bijdrage voor het privégebruik van de auto van de zaak.

In het eerste geval kun je het bedrag gewoon bij je baas declareren (bewaar het bonnetje!), in het tweede geval mag je baas deze eigen bijdrage van de bijtelling aftrekken. De bijtelling kan door deze eigen bijdrage maximaal € 0 worden, dus betaal je meer eigen bijdrage dan je aan bijtelling hebt, dan heb je pech.

Let op: in beide gevallen moet je dit vooraf samen met je baas op papier zetten, anders levert dit mogelijk een discussie met de Belastingdienst op.